Studiul care arată că izolarea din pandemie s-a simțit pentru creier ca statul în închisoare. Abia acum ies la iveală efectele

de: Mihnea Talau
01 06. 2023

Potrivit unui studiu recent, blocarea din timpul pandemiei COVID-19 a făcut ca oamenii să piardă noțiunea timpului. Cercetătorii scoțieni au descoperit că oamenii au făcut erori atunci când au încercat să își amintească evenimentele din 2021, constatări care sunt în concordanță cu lacunele de memorie pe care le experimentează persoanele care au făcut închisoare.

Izolarea din pandemie s-a simțit pentru creier ca statul în închisoare

„Amintirea momentului în care au avut loc evenimentele din trecut devine mai dificilă pe măsură ce trece mai mult timp. În plus, activitățile și emoțiile oamenilor pot influența percepția lor asupra trecerii timpului”, a declarat coautorul studiului, Arash Sahraie.

Studiile anterioare au legat infecția cu COVID-19 de contracția creierului, pierderea memoriei și „orbirea feței”, dar echipa lui Sahraie a fost interesată să afle cum a afectat închiderea pandemiei „percepția timpului de către oameni”, transmite nypost.com.

Izolarea socială rezultată în urma închiderii COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra activităților și emoțiilor oamenilor, iar cercetările anterioare au arătat că pandemia a declanșat distorsiuni în percepția timpului de către oameni”, a adăugat profesorul de la Universitatea din Aberdeen.

Studiul a analizat răspunsurile la un sondaj realizat în 2022, în care 277 de participanți au fost rugați să asocieze evenimentele cu anii în care au avut loc, variind între 2016 și 2022.

Oamenii au fost chestionați cu privire la momentul în care au avut loc evenimente de știri majore – cum ar fi interviul bombă al Prințului Harry și al lui Meghan Markle la Oprah sau moartea lui George Floyd. De asemenea, au completat un chestionar despre sănătatea lor mintală.

În timp ce amintirile îndepărtate au adunat mai multe erori, cercetătorii au constatat că abilitățile oamenilor de a-și aminti evenimentele din 2021 au fost deficitare. Unii respondenți chiar au potrivit evenimentele cu trei sau patru ani înainte.

Concluzia a fost că mulți dintre participanții la studiu au avut dificultăți în a-și aminti momentul evenimentelor care au coincis cu închiderile COVID-19. De fapt, rezultatele „sunt similare cu cele raportate anterior pentru deținuții din închisori”.